Thursday, July 4, 2013

Resepi 258 : Papa Roti / Mexican Bun / Roti Boy / Coffee Bun

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Wah, dah lama jugak ABM tak bersiaran.
Entah kenapa beberapa hari ni 
tak ade mood nak menaip resepi.
Bila dah masak tu, malas sgt nak amik gamba bagai.
Mood kemalasan melanda.


Tapi harini agak rajin sikit.
So, ABM pon buatlah menu papa roti ni.
Resepi asal ABM rujuk dari blog Fiza.
Thanks for sharing the recipe.
ABM ni bukanlah penggemar minum kopi.
Tapi, kalau kopi tu ada dalam sesuatu dessert,
ABM cukup minat.
Macam papa roti ni jugaklah.
Ada sentuhan coffee diatasnya.
Memang da bomb lah!


BAHAN BAHAN
(12 ketul saiz sederhana)

bahan filling
50g mentega - disuhu bilik
50g cream cheese - disuhu bilik (ABM tambah)
sedikit esen vanilla
50g gula perang (light brown sugar)

bahan topping
50g mentega - disuhu bilik
1 biji telur - dipukul sedikit
1 1/2 sudu besar kopi (ABM guna espresso) - dibancuh 1 sudu besar air
50g tepung gandum

bahan doh roti
250g tepung gandum / tepung roti
35g gula kastor
secubit garam
1 sudu kecil bread improver - ABM tambah
1 1/2 sudu kecil yis kering
1/2 biji telur - dipukul sedikit
135ml susu segar - disuamkan lebih kurang 45℃
30g mentega - disuhu bilik


CARA CARA

filling
1. Masukkan mentega dan cream cheese didalam mangkuk dan pukul sehingga sebati lebih kurang 3 minit.
2. Masukkan gula perang dan vanilla dan pukul sebati.
3. Masukkan kedalam mangkuk kecil dan wrapkan. Letakkan didalam freezer supaya inti beku dan mudah untuk proses memasukkan inti dalam doh.

topping.
1. Masukkan mentega dan gula icing kedalam mangkuk. Pukul sehingga kembang lebih kurang 5 minit.
2. Masukkan telur dan kopi sedikit demi sedikit. Pukul sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan pukul rata. Bila dah ok, masukkan kedalam piping bag dan letakkan kedalam fridge sebelum digunakan.

doh roti
1. Didalam cawan berisi susu segar, masukkan yis dan sedikit gula. Kacau dan biarkan 5 minit utk yis aktif. Nak tahu yis aktif ke tidak, yis akan berbuih di permukaan air.
2. Didalam mixer (nak guna tangan pon bole), masukkan tepung, lebihan gula, garam dan bread improver. Gaul sehingga campuran sebati.
3. Gunakan kelajuan sederhana, masukkan campuran susu tadi dan juga telur sedikit demi sedikit. Uli selama 8 minit (jika guna tangan lebih kurang 10-15 minit). 
4. Jika doh terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung dan uli. Ulang sehingga mendapat doh yg sempurna.
5. Kemudian, masukkan mentega dan uli sehingga doh menjadi licin dan lembut lebih kurang 5 minit.
6. Bahagikan doh sebanyak 12 bahagian (+-50g setiap satu) dan bulat2 kan. Letak diatas tray pembakar dilapik dengan baking paper. Tutup dengan kain dan perap selama 10 minit.

penyediaan

1. Ambil doh yg diperap tadi.
2. Ambil pula inti didalam freezer tadi. Bila dah keras, mudahlah untuk dibahagikan.
3. Ambil doh tadi dan leperkan. Kemudian, masukkan inti kedalamnya.
4. Tutup semula doh dengan kemas. Pastikan tutup dengan rapat. Jika tidak, inti akan meleleh keluar. Buat sehingga habis.
5. Perap dengan dilapik kain selama 40-45 minit.
6. Bila dah doh kembang, paipkan topping diatasnya (rujuk gambar).
7. Masukkan doh yg dah siap dipaip topping tadi kedalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170℃. Bakar selama 15-20 minit. ABM bakar selama 17 minit. Ikut oven masing2.
8. Sejukkan seketika sebelum dimakan.

ENJOY! 

9 comments:

ana said...

Salam abm.
Lama sya tk singgah dapur awk ni. Wahh dh ada kitchen aid pro600 lagik. Jeles kita. kat mesia ni bole dpt artisan je.
Gua respek lu bro. Dh terer msk2 ni....acik ni pun tk larat nk ikut rentak awk ni he3... Anyway good job. Kita copy paste resepi ye...thank you.

BUNDA a.k.a KN said...

Assalam,

salam ukhuwah dari bunda...pertama kali bunda singgah kedapur ini..

A.B.M said...

[ana]
wsalam ana.
oh ye ke. ingt kat malaysia ade jenis pro jugak.
eh takdelah terer mana. ni pon try2 je. alhamdulillah menjadi. :)
boleh2 silakan copy paste. ^^

A.B.M said...

]bunda]
wsalam
salam kenal dari ABM juga.
Thanks sudi singgah. :)

Anonymous said...

Assalamualaikum ABM,wow.masyaAllah..lma xsinggah blog anda.buka2 ag byk menu2 yg hebat2..bleh gnti cmg r cmnie..dgn pic yg sggh cntk.

Anonymous said...

Salam.saya nk tny topping yg xhbs dgunakan boleh disimpan atau x.dan jika boleh,bgaimana cara plg sesuai?trm ksh.

Nur Diana Mohamad Zain said...

assalam..hobi suka menggoogle resepi..watnya idokk..hehe..tup2 terserempak blog ABM nih...mmg terbaekk laa..tabik sprinngg...smoga sukses slalu..��

Asmah Jamhari said...

Sukanya roti ni...tp belum dpt buat sbb takde oven..mohon share yea

Asmah Jamhari said...

Sukanya roti ni...tp belum dpt buat sbb takde oven..mohon share yea