Tuesday, December 9, 2014

Resepi 337 : Hummingbird Cake

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera



Wah wah, dah lama jugak ABM
Tak update blog ni ya
Ade dalam 2 bulan jugak menyepi.
Bukan apa, penyakit M tu tersangat malas!
Malas nak mengedit gamba sebenarnya. Haha. Tapi, ABM banyak ja kongsi resepi terkini kat instagram (@alifiskandar_abm)
Lagi jimat masa gitu.
Upload satu gamba pastu tulis resepi kat caption. Haa. Kan mudah kerja kan.
Tapi, alang2 dah mulakan buat blog ni, tak nak lah tersangkut ditengah jalan.
Ni pon ABM cari aplikasi blog kat Apps Store .
Tup2 ada aplikasi ni, haa. Terus senang lah kerja ABM lepas ni. 
Ambil gambar guna iphone then terus update resepi kat blog ni guna apps kat smartphone. Takpayah la guna komputer lg kan.
Gambar kek pon ABM masukkan sekeping jelah untuk menu kali ni.
Berbalik pada menu, ABM rujuk resepi dari martha stewart (alamak pakai apps dalam phone tak bole nk back link plak)
Ni linknya : 
Cake yang mudah dibuat dan bahan2 nya pon senang. Try lah ya!
Nak bagitau jugak ni ABM dapat join lagi Majalah Aroma untuk edisi Disember 2014. Adalah beberapa resepi yang ABM sempat kongsikan.


BAHAN BAHAN
(3 Loyang 15cm)

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
1 cawan gula kastor
1/3 cawan minyak sayuran
1/4 cawan kacang pecan - ditumbuk kasar
1 biji pisang saiz besar - dilenyek
120g isi nenas - diblend kasar
1/2 sudu kecil vanilla extract
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
2 biji telur saiz besar - dipukul seketika

CARA CARA

1. Didalam mangkuk, masukkan tepung, baking powder, gula, garam, kacang pecan dan serbuk kayu manis. Gaul rata.
2. Buatkan lubang di tengah2 bahan (1) tadi. Kemudian masukkan minyak, pisang dilenyek, nenas, vanilla dan telur yg dipukul seketika. Gunakan whisk dan gaul rata.
3. Bila dah sebati je jgn gaul lg. Jangan lebih pukul adunan ya.
4. Masukkan adunan kedalam loyang. Bahagikan kepada 3 bahagian sama rata(sy guna 3 loyang saiz 15cm)
5. Bakar didalam oven 170C selama 25-30 minit.
6. Sejukkan kemudian boleh dihias dengan cream cheese frosting.

ENJOY!

17 comments:

Sue Bee said...

apps blog yang SB guna pon tak dapat buat backlink..

Honey said...

Salam Alif,

Ewah.. lama betul tak update blog ya! SEkali dia keluar.. wallah...

Anonymous said...

Rinduuuu lorrr sama resepi ABM hikhik jgn stop menulis d blog neh. Sbb Sy bt rujukan sokmo! Hehee tq ABM

World Mama's Health said...

cam sedap jer ABM kek tue..:)

http://www.clickmoment.net

Mummy Dina said...

1st dengar nama kek ni..tp nampak resepi macam senang je..:)

twentyfivepolaroids said...

Balik msia cepat, nak tempah ;)

Anonymous said...

Salam. Sorii out of topic. Tapi nak tnye kalau letak chocolate mousse atas light cheesecake boleh ke?

huda said...

cantik2nyela kek, tengok je dah kecur ayaq liuk

jannah PS Low said...

saya suka sangat makan kek. tapi tak reti buat. selalu beli aje :(

Mama Arif said...

lama rasanya tak makan kek..hihi buat kek lagi la jarang..tapi kek memang sedap..yum yum

Mama Aida said...

erm its look yummy..great job friend.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam ABM...akak minta izin copy resepi kerabu mangga mudah yer.
Salam kenal dr akak...
T/kasih atas resepinya

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Muhammad Amiruddien said...

Salam...

Saya nak tumpang promosi website...

http://majalah.ml

http://bit.ly/17lBrz5

Terima kasih...

Ibu Aina Iman said...

ABM....bila nak update....plz update...dh bertahun2 tunggu ni

Анна Лапина said...

Также и Фото проститутки. Во всех видах искусства необходимо самому испытать те ощущения, которые хочешь вызвать в других.
корректируют своей рацион, в связи с тем, что нагрузки достаточно существенные Дорогая, податливая, ласковая, милая и доступная леди, доставляю невероятное сексуальное удовольствие...

Michael L. Sheppard said...

no doubt the above information is too good
avast antivirus 2017 license key || windows 7 loader activator