About ABM




Tak Kenal Maka Tak Tahu
^^

ABM tu actually my name iaitu AlifIskandar Bin Misnan.
● As known as Aku Bukan Masterchef. hihi
● Anak kelahiran Johor.
● Dilahirkan dirumah pada tanggal 4 Mac 1991
● Pelajar Material Chemical Engineering
di Yamagata University, Japan.
● Minat memasak datang time duduk kat jepun ni
maklumlah kene masak sendiri
● More to Sweet than Savory
but i'll try to cook savory as much as I can. hihi
● Pendidikan awal : Tadika Kemas Sungai mas.
Sekolah Rendah : SK (LKTP) Sungai Mas, Kota Tinggi, Johor
Sekolah Menengah : SMK (A) Bandar Penawar, Kota Tinggi, Johor
Sekolah Menengah : SM Sains Kota Tinggi, Johor
Preparation before fly : Ambang Asuhan Jepun, Universiti Malaya, Kuala Lumpur
Ijazah : Yamagata University, Japan
● Anak Bongsu daripada 6 adik beradik
● Pendorong untuk memasak : melalui rancangan Masterchef Australia dan Malaysia

*If you like my blog, please click like button on my facebook fanpage*

よろしくお願いします!
Yoroshiku Onegaishimasu!


28 comments:

ℓσʌɛ мɛ αи∂ ʏσʋ said...
This comment has been removed by the author.
dila_zarifah said...
This comment has been removed by the author.
dila_zarifah said...

ada kemungkinan awak ni adik mastura misnan? mungkin kebetulan nama sama je kot.. #random

p/s:terkejut limasaat bila tau tuan punya blog adalah lelaki..

i'mNOTmasterchef said...

dila
yup, sy adik siti mastura. hihi

hitomi lavender said...

Erk...arini baru tau abm ni seorg lelaki....saya nk terkejut..boley?

i'mNOTmasterchef said...

lahh. ye ke. hihi
sila terkejut, :D

mama_yayang said...

salam kenal ye dik..akak always adore guy who can cook.. =)http://www.mamayayang.blogspot.com

imNOTmasterchef said...

Thanks kak. :)
Bnyk lagi perlu belajar nih.
hihi.
Salam kenal juga. ^^

aima said...

ni dah macam adik cik mat ni, terer aa dik, superb food...

Anonymous said...

laaa.. kiranya mcm super super super senpai la nih erk.. saya still kat ktj, iallah next yer baru fly,, bgganya tnok laki msak.. klah certain pmpuan yg failed in cooking

Anonymous said...

Awak terer masak la.thanx for the recipe.

Anonymous said...

Adik ABM! Creative dan inspiring! RESPECT! ;)

A.B.M said...

[anon]
oh ye ke.
Goodluck kat KTJ!
Alhamdulillah la dtg sini. Dpt jugak discover minat memasak ni.
:)

A.B.M said...

[anon]
Most welkem. Xdela terer mane. Tgh belajar juga. :)

A.B.M said...

[anon]
Alhamdulillah. :)

AnnYa said...

kind of surprise when i found out that you are a guy..

A.B.M said...

[annya]
hihi. :)

Anonymous said...

ape lagi cikadik2 yg terkejut tu... masukla melamar.. limited edition ni... XD

p/s: alep... bila nk wat rancangan sendiri.. ganti chef wan.. hihi

Anonymous said...

Lohhhh.yamagata dai rupanya.ptt la mcm pernah nampak. Dulu i kt sendai kosen.skrg ni final year dkt akita dai.Btw nice beb! Kebanyakanmember2 lelaki dekat sini tau nganga je.malas gila nk msak.tabik spring la dik.try la masuk masterchef mesia mna tau kot2 bleh jd juara kan.hihi :D good job !

A.B.M said...

[anon)
Eh, mcm kenal jugak. ni akak tenten ke? hihi. sbb ade polow blog akak jugak. :D
insyaAllah, kalau ade rezeki, nk jugak try. :)

Anonymous said...

Honestly, aku excited gila bila came across your blog, sebab this is my first time jumpa budak yang sama minat macam aku. Haha. Aku pun amek material chem eng and minat masak! Keep it up! :D

A.B.M said...

oh, sama lah kite eh! hihi. selamat kenal! :)

siti hajar said...

hai..baru follow blog ni,dh pernah try resepi kuih yg agak simple nak buat..ari ni tingin lak nk tau lbh lanjut siapa gerangan yg pandai msak ni..lelaki rupanya :) bagus la..macam ayah sy..

nadhrah said...

baru jumpa dan follow blog ni, tq share banyak resepi. :D

mama dee said...

Salam kenal ABM.. suka sgt tgk photos dlm blog ni. Cantik2 macam professional. :)

Zia Anis said...

Rupanya ABM ni lelaki...teruskan memasak dan pos gambar masakan yang lawa itu. Saya suka...

noreen husain said...

Assalammualaikum.terima kasih sebab sudi share masakan terutamanya semasa di perantauan.maklum la nak cari barang yang halal agak susah.saya suka masak dan baking tapi bila dah duduk Jepun ni tak tau nak cari barang baking yang halal.Tak tau baca tulisan Jepun memang masalah besar la bila nak cari barang.Jika tak keberatan,mohon senaraikan jenama bahan baking yang halal boleh ke?terima kasih

Jamaludin Zalina said...

Salam...klu akk baya kamu mesti da 'terjatuh' cinta. jemputlah ke www.gallerykaseh.blogspot.com dan juga yg lain2. TQ