Resepi 134 : No baked Peach Cheesecake
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Hari ni sebenarnye besdey 2 orang senior ABM kat sini.
Sebenarnya ABM nak buat pavlova,
tapi terpakse cancel sbb nak abeskan cheese yg ade kat dapur nih.
Hari isnin ni dah bertolak ke osaka dah.
So, takot membazir kan.
Lagipon, senior2 ni mmg suka cheesecake.
Terajin lah nak buat.
Lagipon, dy ade buat jamuan sikit.
Okeylah, resepi ni ABM ubah suai resepi mango cheesecake
yg ABM buat haritu.
Dan resepi tu jugak ABM rujuk dari Che Mat.
Kalau ikot resepi ni sgt sedap!
Gerenti puas hati.
hihi
BAHAN BAHAN
18cm
base
40 keping biskut ritz
50g butter - dicairkan
cheesecake
200g creamcheese - dilembutkan
60g gula kastor
1 tin buah peach - dikisar menjadi puree (ambil buah sahaja)
beberapa hirisan buah peach dalam tin - untuk hiasan
1 1/2 sudu besar gelatin halal
110ml air panas@suam
200ml whipping cream
CARA CARA
base
1. Setelah biskut dikisar didalam food processor, masukkan butter yg dicairkan. Gaul sebati kemudian, letakkan didalam loyang 18cm (yg boleh ditanggalkan). Tekankan biskut tersebut sehingga mampat dan rata.
2. Letakkan didalam peti ais sementara membuat cheesecake nya.
cheesecake
1. Didalam mangkuk, masukkan creamcheese dan gula. Putarkan sebati. Kemudian, masukkan puree peach kedalam adunan. Putarkan sebati. Ketepikan.
2. Didalam mangkuk kecil, masukkan gelatin dan air panas. Kacau rata sehingga gelatin larut.
3. Sementara tunggu gelatin larut, didalam mangkuk lain, putarkan whipping cream sehingga gebu dan kental. Jika diterbalikkan mangkuk, cream tak tumpah. Jangan terlebih putar nanti cream bertukar semula menjadi cecair. Kemudian, masukkan kedalam mangkuk berisi creamcheese tadi. Kaup balik dengan sebati.
4. Kemudian, jika gelatin tersebut sudah sejuk seketika, masukkan kedalam adunan dan gaul sebati. Setelah itu, masukkan kedalam loyang yg ade base biskut tadi. Ratakan dan simpan didalam peti ais sehingga kek membeku. Lebih kurang 3-4 jam. Bila dah siap, bolehlah dihias dengan potongan peach dalam tin tu kat atas cheesecake nih. hihi.
Tips dari Che Matgebu: Untuk keluarkan kek dari loyang, basahkan kain bersih dengan air panas. Kemudian, tekap dibahagian luar loyang. InsyaAllah senanglah nak kluarkan kek tersebut. Jika ada bahagian tepi kek yang tak cantik, boleh layurkan pisau diatas api, kemudian, ratakan menggunakan pisau tersebut.
ENJOY!
Comments
Wah, seronok la buat kek tanpa bake. Senang.
Nampak sedap
Kalau xde, gunalah biskut yg digemari. :)
erm, rasenye dlm 30 minit ke 1 jam je kot. kek ni tak bpe enak dimakan tak sejuk :)
btw, sy ni lelaki., hihihi