Tuesday, July 8, 2014

Resepi 326 : Cek Mek Molek Cupcakes - pun bolehhhh

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Hari sabtu lepas
di tmpat ABM ni ada buat majlis
berbuka puasa bersama2.
Jadi ABM pon rasa nk bawak jugalah
juadah time berbuka tu nanti kan.
Pikir punya pikir ABM pon nak buat
cek mek molek.
Tapi, teringin jugak lah nk makan cupcake that time.
Jadi, ABM pon terbuatlah cek mek molek cupcake ni


Resepi cupcake ABM ambil dari blog The Alchemist
Resepi asal tu resepi sweet potato cupcake.
Tapi, ABM ade lah ubah sikit2.
Resepi asal ada guna rempah2 dalam cupcake tu.
Tapi ABM x guna rempah2 sebab nak kekalkan
rasa cek mek molek dalam cupcake ni.
 Alhamdulillah experiment menjadi. haha
So, sesape yg nak cuba tu,
boleh la rujuk resepi di bawah ya.


BAHAN BAHAN
(12 cupcakes)

keledek cupcakes
200g keledek - direbus dan dilecek
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
secubit garam
1/2 cawan gula perang 
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak sayuran
1/2 cawan yogurt plain
2 biji telur
sedikit esen vanilla

gula melaka ganache
1 cawan gula melaka - yg dihncurkan
1/4 cawan air - guna jika perlu
1 cawan UHT whipping cream
sedikit garam
2 sudu besar butter

topping
whipped cream secukupnya


CARA CARA

keledek cupcakes
1. Didalam mangkuk, masukkan keledek yg dilecek, minyak sayuran, dan gula. Pukul sebati.
2. Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. Setelah itu, masukkan vanilla,garam dan yogurt. Gaul rata.
3. Masukkan tepung gandum, baking powder dan baking soda kedalamnya dan pukul sebati. Jangan overbeat. Bila dah sebati je jgn pukul lagi.
4. Bakar didalam oven yg sudah dipanaskan 180c selama 20-25 minit. Sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan topping dan filling

gula melaka ganache.
1. Didalam periuk, masukkan gula melaka dan sedikit air. Kacau sehingga gula larut. Kemudian, masukkan garam dan gaul rata.
2. Masukkan pula cream, dan kacau sebati. Akhir sekali, masukkan butter dan gaul sebati. Masukkan didalama bekas dan sejukkan sepenuhnya sebelum digunakan.

penyediaan
1. Cupcake yg sudah siap dilubangkan ditengahnya menggunakan pisau kecil. Masukkan gula melaka ganache didalamnya dan masukkan whipped cream didalamnya. 
2. Tutup kembali dengan menggunakan cebisan cupcake yg dikorek tadi. Hias atasnya dengan whipped cream lagi dan curahkan sedikit gula melaka ganache diatasnya. Buat sehingga habis.

ENJOY!

SALAM RAMADAN AL MUBARAK

6 comments:

Sue Bee said...

comel..

cheq da said...

Menariknya..keledek pun boleh jd kek yea abm..hihihi

azwa said...

Nak try jugak ni.. sangat menarik!!
jom lawat blog saya www.jomsihat4u.com

mama dee said...

creative. X sangka cek mek pun boleh di'cupcake'kan..hehe. Jom singgah blog saya, ada resepi cek mek molek
http://honeydeekitchen.blogspot.com.au/2014/07/kuih-cek-mek-molek.html

mai has said...

saya suka photography untuk gamba2 di sini.good job!:-)

Anonymous said...

Assalam ...
Kat jepun mana jenama cheese dan cream cheese yang halal? Tq email saya hmnhmn73@yahoo.com.my