Tuesday, May 20, 2014

Resepi 321 : Green Tea Cake with Red Bean Paste Cream - Classic Japanese Style

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Hari ni ABM buat kek yang
konon2nya ala2 Japanese style lah sikit.
Bukannya apa, kebanyakan kuih2 jepun ni
kalau ada perasa green tea je,
mesti digabungkan dengan red bean paste.
So, idea ni Alhamdulillah tetibe muncul,
terus nak cuba buat invention la sikit kan.


Resepi pulak ABM buat cara paling mudah sekali.
Dan ABM jugak tak delah nak buat saiz besa,
cuma pakai loyang 15cm je.
Sekadar ingin nak rasa gabungan kalau dijadikan
sebagai cake flavor.
Alhamdulillah la sedap jugak.
Sesape peminat green tea or japanese cuisine,
in sha Allah akan suka lah kek ni.
Nak try? boleh la rujuk resepi kat bawah ni


CARA CARA
(15cm x 3 loyang)

Green Tea Cake
3 biji telur
150g butter
25g minyak sayuran/jagung
175g tepung gandum
160g gula kastor
2 1/2 sudu kecil baking powder
2 1/2 sudu besar pure green tea powder

Red Bean Paste Cream
1/3 cawan smooth red bean paste
200ml non dairy whipping cream
2 sudu besar gula kastor - ikut citarasa


CARA CARA

Green Tea Cake
1. Satukan kesemua bahan2 kedalam mangkuk. Putarkan adunan sehingga sebati. Jangan overbeat. Bila dah combined je, terus stop.
2.  Bahagikan kek kepada 3 bahagian sama rata. Kemudian, bakar didalam oven yg sudah dipanaskan 180c selama 17-23 minit. Bergantung pada oven masing2. 
3. Sejukkan diatas redai sepenuhnya.

Red Bean Paste Cream
1. Satukan kesemua bahan kedalam mangkuk. Pukul sehingga kental.
2. Hiaslah kek ikut citarasa masing2
3. ABM tambah peanuts dengan butterscotch sauce kat atas nye utk hiasan dan rasa.

ENJOY!

1 comment:

Mai Has said...

green tea slalu buat minum saje.tak tahu pulak bole buat kek.mesti sedap ni.heee...