Monday, May 12, 2014

Resepi 319 : Black Forest Cupcakes - Selamat Hari Ibu!

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Semalam ABM ada buat cupcake ni
bersempena dengan sambutan hari ibu.
Walaupun my emak nun jauh kat Malaysia tu
Tapi feeling buat cupcake ni
seolah2 cam buat kat Malaysia pulak.
Tp ape yang lainnya,
my emak tak dapat rasa cupcake sy ni. huhu
Tapi takpelah, as long as my emak
sihat walafiat disana, dan cukup dah. :)


Okeylah, berbalik pada menu kita hari ni,
resepi ABM dapat dari blog cooking classy.
Simple dan mudah diikut.
So, sesape yang nk try tu,
boleh la rujuk resepi kat bawah ni ya.
Kalau tak paham bahasa melayu,
boleh gi blog cooking classy tu dalam bhse inggeris. hihi


BAHAN BAHAN
(12 cupcakes)

Cupcakes

A
100g dark chocolate - diparut halus
1/3 cawan cocoa powder
3/4 cawan air panas

B
1 cawan tepung gandum (resepi asal guna tepung roti)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil soda bikarbonate

C
3/4 cawan gula kastor
1/4 cawan + 2 sudu besar minyak sayuran
2 sudu kecil cuka jernih
1 1/2 sudu kecil esen vanila

\Frosting
1 1/2 cawan whipping cream
sedikit cherry pie filling (utk surprise dlm kek) *optional*
1/4 cawan gula
12 biji cherry segar untuk hiasan
hirisan coklat utk hiasan (ABM guna coklat ganache)


CARA CARA

1. Satukan bahan A, bahan B dan bahan C didalam 3 mangkuk yang berlainan. Sejukkan bahan A didalam peti ais selama 20 minit sebelum mencampurkan bahan2 lain.
2. Bila dah sejuk, satukan bahan A kedalam bahan C. Kacau sebati. Kemudian, masukkan bahan B dan kacau rata. Jangan overmix adunan pulak ya. bila dan sebati tu terus stop. Tak payah gigih sgt.
3. Panaskan oven 170c. Masukkan adunan kedalam 12 acuan sama rata 3/4 penuh ja. Jangan letak penuh2 pulak nanti melimpah. Bakar selama 17-20 minit bergantung pada kepanasan oven masing2. Cucuk dengan lidi, lau bersih je lidi tu, dah masak la maknenye. Sejukkan diatas redai 5 minit, lepastu barulah keluarkan cupcake dari cupcake pan. Sejukkan sepenuhnya sebelum difrostingkan.
4. Untuk frosting, masukkan whipping cream dan gula. Pukul sehingga kental. Lubangkan cupcake di tengan, kemudian, masukkan cherry pie filling sikit didalam lobang tu. Kemudian, tutup balik dengan kek yg dikorek tadi. Buat sehingga habis.
5. Paipkan frosting kat atas cupcake dan hiaskan dengan cherry segar dan coklat.

ENJOY!

5 comments:

Mohammad Majduddin said...

sedapnya alahai. :D

mama darwisy said...

Wahhh sedap dan cantik!! Salam perkenalan.. ;)

http://ourlovebonding.blogspot.com/

ana said...

Salam abm
Lama tk mgomen kat sini. Sedap nye nmpk cc ni. Tgk dh sedap. Rasa mesti sedap gak. Mohon share resepi ye..

Umie Jazz said...

Assalamualaikum waduh teruja sungguh nmpk kek comeii ni...

Anonymous said...

salam.. x paham la yang bahan A nk campur semua? means xpayah kacau atas api la?