Monday, April 28, 2014

Resepi 316 : Sirap Bandung Cincau Cupcakes - ABM`s signature cupcakes?

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Haaa, mesti terkejut kan tengok nama
cupcakes ABM kali ni.
Memang satu kelainan sikit ABM nk ketengahkan
dalam resepi kali ni.
Ada lah unsur2 Malaysian dalam
resepi ABM kali ni kan.


Bila ABM google,
tak ada lagi rasanya yang buat cupcakes
perasa Bandung Cincau ni.
So, ABM claim as my signature cupcakes ley x?
hahahaha.
Sebenarnya nak bawak manisan untuk makan2
serta picnic dibawah pokok sakura.
Haritu ade order cincau.
Tup2 terus dapat idea nak buat cupcakes sirap bandung ni.


Alhamdulillah, mendapat good feedback dari
kawan2 yang rasa cupcakes nih.
Experiment menjadi akhirnya. Alhamdulillah.
So, kat sini ABM adelah nak kongsi resepi
untuk buat cupcakes nih.
Tak rugi cuba tau.
Bila makan, macam tengah minum sirap bandung cincau je!
hihi


BAHAN BAHAN
(12 +/- cupcakes)

Rose Cupcakes
6 sudu besar butter
1 cawan gula kastor
1/4 sudu makan garam
1 sudu kecil vanilla extract
1 1/4 sudu kecil esen rose
2 biji telur
1 1/4 sudu kecil baking powder
1 1/3 cawan tepung gandum
3/4 cawan susu segar

 Sirap Bandung Frosting
200ml non diary whipping cream
2 sudu besar ibu sirap rose
3 sudu besar susu pekat
4 sudu besar gula kastor - ikut citarasa
50g cream cheese

Cincau dipotong dadu secukupnya


CARA CARA

Rose Cupcakes
1. Didalam mangkuk, masukkan butter, gula, garam. Putar sehingga kembang dan pucat lebih kurang 5 minit.
2. Masukkan esen vanilla dan esen rose. Putar sebati.
3. Masukkan pula telur satu persatu dan putar sebati.
4. Satukan tepung dan baking powder didalam mangkuk lain dan ayakkan.
5. Masukkan adunan tepung dan susu berselang seli. Tepung-susu-tepung-susu-tepung. Gaul sebati. Jangan overmix adunan ya.
6. Tuangkan kedalam bekas cupcakes 2/3 penuh dan bakar didalam oven yang dipanaskan 180c selama 15-20 minit atau sehingga cupcakes masak. Bergantung pada oven masing2 ya. Sejukkan dahului sebelum difrostingkan.

Sirap Bandung Cincau Frosting
1. Didalam mangkuk, masukkan cream cheese, gula, susu pekat, ibu sirap dan putar sehingga berkrim.
2. Masukkan pula whipping cream dan putar sehingga kental dan mudah untuk dipaip.
3. Bolehlah difrosting cupcake nya dan taburkan cincau diatasnya.
4. Cincau hendaklah dikeringkan dahulu menggunakan kitchen paper. Kalau tak nanti frosting tak cantik.

ENJOY!

11 comments:

Cheq Sue said...

bestnya berhanami... huuu jeles!
nnti cheq sue nak cuba la...tengok ke cuppies tu macam sedap aje

Honey said...

Salam Alif,

Macam-macam lah idea u ni kan! *Bravo*

Honey said...
This comment has been removed by the author.
cheq da said...

Cantiknya cuppies ni..perisa p belum pernah cuba dek orang..mantap lerr abm

aima said...

leh try ni...mesti glamer...

Mat Gebu said...

Wowww.....tahniah dan memamg layak ini jadi signature abm...

syapex said...

menarik btol idea abm...
pas ni leh bt perisa cendol lak..
hihihii...

Gee® said...

Wah! good idea..!

Anonymous said...

Kenapa tekan Homemade Seri Kaya kluar resepi ni? huhu

Anonymous said...

Sedapnya... nak tanya, apa tu ibu sirap rose? Lain kah dgn esen rose? Nak cuba buat cupcakes ni utk jamuan kelas.... tapi tak pandai pula dgn ingredien... huhu

Diana said...

Made this in 2015!
Cake recipe is awesome. The frosting recipe tastes nice also! Only that I make it on 2 different occasions, 1st time buat frosting cream bole pipe, 2nd time buat, mcm cair pula. Tapi overall, best!