Sunday, April 13, 2014

Resepi 312 : Snow Cheesecake - serta ABM di Majalah MIDI 15 April 2014

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera

Makin bersawang ya blog ABM nih.
Bila tgk post sebelum ni bulan march.
Wah, hampir sebulan jugak tak update apa2.
Sori ye. Bukan ape, agak ke'busy'an sedikit 
sebagai seorang pelajar.
Maklumlah baru masuk sem baru.
Macam2 kene buat.
Alhamdulillah juga ABM dapat naik ke final year
for my Degree.
In sha Allah, ada lagi setahun lagi kat bumi sakura ni
untuk meneruskan pengajian sebagai seorang pelajar degree.

Kali ni ABM nak kongsi resepi Snow Cheesecake.
Sebenarnya dah lama dah buat kek ni.
Cuma tak berkesempatan nak taip resepi.
Kira ni menu "throwback" lah. haha
Resepinya ABM rujuk kat blog Hana Memories
Thanks for the recipe,
Sedap sangat!


Bila tengok tajuk kat atas ni,
ada lagi satu berite gembira.
ABM dijemput oleh majalah Midi untuk berkongsi resepi
dalam majalah tersebut
untuk keluaran edisi 15 April 2014.
Terima kasih sangat2 kat majalah Midi kerana sudi
offer ABM peluang sebegini rupa.


Tq kepada semua kawan2
serta pengunjung blog ni yang tak henti2
singgah sini.
Walaupon ABM dah lama tak update resepi
Tapi ada saja pengunjung yang datang untuk
mencari idea memasak.
Tanpa anda siapalah ABM.
tq very very very much!


BAHAN BAHAN
(20cm)

kek cheese sponge
4 keping sliced cheese - jenama KRAFT dll
170ml susu segar
70g butter
80g gula halus
80g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder - diayak
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

topping
200g cream cheese
1/3 tin susu pekat (ikut citarasa kemanisan msng2)
1/2 cawan non dairy whipping cream
parutan keju cheddar secukupnya


CARA CARA

kek cheese sponge
1. Siatkan sliced cheese dan masukkan kedalam periuk. Masukkan sekali susu segar dan gunakan api kecil, kacau sehingga cheese cair. Kemudian, masukkan butter dan kacau sehingga butter cair dan sebati. Matikan api. Adunan tidak perlu didihkan.
2. Asingkan putih dan kuning telur. Kemudian, didalam mangkuk bersih, putarkan putih telur dan gula sehingga bertanduk (kental).
3. Didalam mangkuk lain, putarkan kuning telur dan esen vanilla lebih kurang 2 minit. Kemudian, masukkan adunan susu. Kacau menggunakan whisk.
4. Kemudian, masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati. Masukkan pula adunan putih telur dan kaup balik sebati. Jangan overmix adunan tu ya.
5. Masukkan adunan kedalam loyang. Kemudian, bakar dengan teknik waterbath (letakkan air panas didalam loyang lebih besar, kemudian, letakkan loyang berisi adunan kek tadi didalam loyang berisi air panas tadi) Jika gunakan loyang springform, balut luar dengan aluminium foil dahulu
6. Bakar didalam oven yg sudah dipanaskan 160c dan bakar selama 50-60 minit. Bergantung pada oven.
7. Biarkan sejuk sebelum dipotong dua dan difrostingkan.

topping
1. Putarkan cream cheese sehingga berkrim. Kemudian masukkan susu pekat dan putar sehingga sebati. Masukkan whipping cream dan putar sehingga adunan memekat dan mudah untuk dikendalikan (tidak terlalu cair)
2. Hiaslah kek ikut kreativiti masing2

p/s : Jika nak topping leleh, tak payah masukkan whipping cream.

ENJOY!

3 comments:

Mohammad Majduddin said...

cute. nk mkn pun sayang. hehe.

Nor Ariffin Hamzah said...

cantik dipandang mesti sedap dimakan..

Honey said...

Tahniah Aliff dapat masuk MIDI :)