Saturday, March 22, 2014

Resepi 311 : Graduation Red Velvet Cupcakes

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Wah, lama jugak ABM tak update resepi eh.
Maklumlah, baru saja balik Jepun semula ni.
Kat malaysia aritu xde feel sgt nak update resepi kat blog.
Knape ntah. Bila dh balik jepun baru lah terasa nak update.
Sory ye kengkawan, hihi


Baiklah, semalam adalah majlis graduasi utk
senior2 yang dah grad untuk tahun ni.
Tahniah untuk senior2!
Insha Allah jika tiada aral, tahun depan giliran ABM pula.
Aminn, in sha Allah.


Tetibe terfikir nak buat cupcake yang ada tema graduasi.
Pastu, teringin pula nak buat red velvet.
So, terjadilah cupcake ni.
Untuk hiasan topi diatas kek tu ABM guna fondant jer.
Resepi ABM rujuk dari blog kak Hasue


BAHAN BAHAN
(12-16 cupcakes)

250g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil serbuk koko
113g butter
160g gula kastor
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
240ml buttermilk
2 sudu besar pewarna merah
1 susu kecil cuka
1 sudu kecil soda bikarbonat


CARA CARA
1. Ayakkan sekali tepuung, baking powder, garam dan serbuk koko. Ketepikan.
2. Didalam buttermilk, campurkan esen vanilla dan pewarna merah. kacau rata.
3. Didalam mangkuk, masukkan butter dan gula. Pukul sehingga pucat. Kemudian, masukkan telur satu persatu sambil pukul adunan sehingga kembang.
4. Kurangkan kelajuan mixer dan masukkan bahan kering (adunan tepung) berselang seli dengan adunan buttermilk. pukul sebati.
5. Didalam mangkuk kecil, masukkan soda bikarbonat dan cuka. gaul dan masukkan dengan segera kedalam adunan cupcake. Gaul rata.
6. Masukkan kedalam bekas cupcake 2/3 penuh dan bakar didalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu 170c dan bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak. Bergantung pada oven masing2. 
7. Sejukkan diatas redai dan bolehlah dihias diatasnya dengan simple frosting yang digemari. ABM guna cream cheese frosting.

ENJOY!

5 comments:

Honey said...

Woot woot! Finally! I love it!

geeah0796 said...

Kalo nk gna tepung yg dh ada pnaik bole?? Or kna gna jgak asing tkot sukatan x sma

Sue Bee said...

blum penah try buat cupcake RV..biasa buat kek RV sebijik pastu kejadiannya sangat la hampeh..sobsobsob

Budak Kampung said...

ABM ..iman ada try buat tpi bukan la ikut resepi mcm atas.yang iman pelik, kek iman rasa macam berat bila dimakan.kelembutan dan ringan nya xada lgsg.apa sebab nya ek

Anonymous said...

I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem.
You are amazing! Thanks!

my web site ... Arthur Falcone