Monday, February 24, 2014

Resepi 310 : Chocolate Oreo Cupcakes

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Semalam ABM ada buat satu cupcake
yang diberi nama Chocolate Oreo Cupcake.
Sebenarnya sesaje je nak buat cupcake ni.
Maklumlah baru je beli Oven baru kat umah ni
yang saiz besar punya 50L tu.
Excited lebih lah.
Oh, anyway, ABM skrng ada kat Malaysia.
Cuti kejap.
Belikan la kat mak oven saiz besa.
Senang sikit nak bakar biskut time raya nanti.
Takdelah bakar sikit2 guna oven yang kecik kan.


So, untuk resepi kali ni,
ABM rujuk kat SINI
Resepi asal coklat cupcake je.
Tapi, ABM bubuh biskut oreo yang dihancurkan
kat dalam cupcake ni.


BAHAN BAHAN
(12-15 biji cupcakes)

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan tepung naik sendiri
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan butter - disuhu bilik
1 cawan gula kastor
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu segar
8 keping sandwiched Oreo - dihancurkan kasar

frosting
100g cream cheese
200g non-dairy whipping cream
4sudu besar gula kastor - ikut citarasa



CARA CARA
1. Ayakkan serbuk koko, tepung naik sendiri dan garam. Ketepikan
2. Didalam mangkuk, masukkan butter dan gula. Pukul sehingga kembang dan pucat. Kemudian, masukkan telur satu demi satu sambil pukul sebati.Kemudian, masukkan esen vanilla dan pukul rata.
3. Masukkan 1/3 adunan yang diayak tadi kedalam adunan mentega. Pukul rata. Kemudian, masukkan separuh susu dan pukul rata. Ulang step ini selang seli dengan adunan susu dan tepung. Langkah ini hendaklah diakhiri dengan adunan tepung ya. Tepung-Susu-Tepung-Susu-Tepung. Pukul sekadar sebati sahaja. Jangan over pukul adunan pulak.
4. Masukkan oreo yang dihancurkan. Gaul rata.
5. Masukkan kedalam cawan yang hendak dibakar 3/4 penuh. Isi sehingga habis. Bakar didalam oven 180c selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu barulah difrostingkan.

frosting
1. Pukul cream cheese dan gula sehingga sebati. Kemudian, tuangkan whipping cream dan pukul sehingga kembang. Sedia untuk dihias diatas cupcake.

ENJOY!

7 comments:

Umie Jazz said...

Oreo dan coklat satu kombinasi yg sepadan.slmt mambaking dgn oven baru

A.B.M said...

tq umie :)

ana said...

Ooo balik coti kat mesia...cantek cc ni. Dh lama tk wat cc...best kan guna oven besar. Leh bake byk sket.

aima said...

macam sedap je

cheq da said...

Anak yg baik rajin buat kek dan biskut..pe2 selamat bercuti bt abm

Rasyid Ochmann said...

Sejak first time terjumpa blok ABM ni memang terus usha2 semua resepi. Saya pun budak engineering, suka masak, suka fotografi. Blog ABM ni sumber inspirasi saya :D

Honey said...

Ehem, recipe baru plz!