Wednesday, February 12, 2014

Resepi 308 : Cornflakes Chicken Bites

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Kali ni ABM nak kongsi satu menu
yang sangat mudah,
tapi tersangat lah sedap kalau nak buat minum petang
ataupun nak buat menu sampingan makan malam
atau makan tengah hari.
Menu kali ni ABM main bubuh je
ape yang ada kat dapur.
Tak ada sukatan yang tetap.
So korang boleh lah nak letak banyak mana
ikut citarasa masing2.


Dan untuk food photography kali ni,
ABM ada setup baru untuk shoot photo makanan.
Sangat excited sebab guna setup baru tu.
Boleh la shoot gamba macam
food-photographer-la-konon
hihi.
Okeylah, sapa yang nak cuba,
boleh rujuk bahan2 resepi di bawah.
ABM nak sambung study dulu.
Esok paper last final exam!
Tak sabar nak cutiiii!


BAHAN BAHAN

3 keping chicken boneless (ABM guna legs)
- dipotong bites size

bahan perap
garam secukup rasa
lada hitam secukupnya
dry oregano secukupnya
dry basil secukupnya
fresh parsley secukupnya - dicincang halus
lada sulah secukupnya

bahan coating
3 biji telur - dipukul sedikit
tepung secukupnya
cornflakes secukupnya - diramas hancur
parmesan cheese secukupnya


CARA CARA
1. Ayam yang sudah dipotong dan dibersihkan hendaklah diperap bersama bahan2 perapan selama setengah jam.
2. Panaskan kuali berisi minyak penuh.
3. Sediakan 3 mangkuk. Mangkuk pertama diisi dengan tepung. Mangkuk ke dua diisi dengan telur. Mangkuk ketiga diisi dengan cornflakes dan parmesan cheese.
4. Golekkan ayam mengikut step berikut. Golekkan di tepung > telur > campuran cornflakes dan parmesan cheese. Buat sehingga habis dan goreng sehingga keperangan.

ENJOY!

5 comments:

Syafiqah Azmi said...

Boleh try ni masa tengok moviee...:D

Gee® said...

wow! sanagat mabeles....

Honey said...

Thumbs up!

syapex said...

gmbr smkin cntikk..!!

A.B.M said...

syafiqah,
mmg masyukk smbil tgk muvi. :D

kak gee,
try la nnt kak :)

honey,
tq :)

syapex
tq syapex! ko nye gamba pon apa kurngnye :)