Resepi 172 : Cendawan Goreng Berempah
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Untuk menu hari ni,
ABM buat Cendawan Goreng.
Dah lama tak makan menu ni.
Mase ABM study kat UM dulu,
selalu beli cendawan goreng kat cafe.
Sedap makan ngn nasi.
Tapi agak mengecewakan,
cendawan tiram kat jepun ni tak selebar macam kat malaysia
Hrm, tu yg agak sedih sikit.
Tapi xpe,
dah dapat makan ni pon kira syukur alhamdulillah.
Dan ABM juga buat sambal kicap sbgai sos pencicah.
Mungin sambal kicap ni hanya popular kat johor je kot
If not mistaken lah.
ABM dapat resepi daripada blog citarasawan
Thanks for the recipe.
So, sesape yg nak try tu,
jom tgk resepi apa yg digunakan.
BAHAN BAHAN
200g cendawan tiram
200ml air
50g tepung gandum
50g tepung beras
40g tepung jagung
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 serbuk kecil serbuk ketumbar - ABM lebihkan sikit
1 biji putih telur
CARA CARA
1. Satukan kesemua bahan kecuali cendawan sehingga sebati. Jika adunan agak pekat, tambah sikit air. Jangan terlalu cair. Pastikan bila dicelup dengan cendawan, adunan tepung menyelaputi cendawan.
2. Panaskan minyak dan goreng kan cendawan sehingga perang keemasan. Jangan letakkan terlalu bnyk cendawan dalam satu2 masa ya.
3. Hidang bersama sos kegemaran.
ENJOY!
Comments
curry 4
golden goose outlet
nike basketball shoes
balenciaga shoes
yeezy boost 350 v2
timberlands
valentino
hermes belt
off white