Friday, September 28, 2012

Resepi 143 : Spaghetti with Pesto

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Untuk hari ni, ABM masak menu italy.
Sangat simple dan sihat *kot*.


ABM dapat resepi ni from Laura Vitale.
Suke sgt tgk video cooking dia kat youtube.
Menu2 yg dy buat kebanyakannya simple.
Bolehlah jenguk2 video dy kalau yg ade mase tu ye.
Tak rugi tambah ilmu kan.


Berkaitan dengan menu ni,
ABM rase makna Pesto tu ialah Basil Sauce kot.
Sebabnya just guna basil dan kisar dgn bahan2 lain.
Rasenye pulak garlicy basil camtu.
Kalau sesape yg minat italian cuisine mcm ABM ni boleh la try.
Rase sgt fresh sbb guna basil yg fresh.


BAHAN BAHAN
(3-4 orang)

300g spaghetti 
1 cawan fresh basil
50g pine nuts (ABM guna cashew nuts) - dipanggang seketika
1 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil lemon zest
1/2 sudu besar lemon juice
1/4 cawan extra virgin olive oil (tambahkan lagi 2 sudu besar camtu)
3 sudu besar Parmiggiano Reggiano cheese (ABM guna parmesan)
garam dan black pepper sebagai perasa

CARA CARA
1. Rebuskan spaghetti ikot arahan di belakang bungkusan. Rebus bersama garam dan minyak zaitun.
2. Untuk sosnya, didalam food processor, masukkan daun basil, kacang, bawang putih, lemon zest, lemon juice, garam dan black pepper. Kisar sehingga halus. Masukkan pula extra virgin olive oil dan kisar sekali sehingga sos pekat. Tuangkan kedalam bekas dan masukkan cheese dan kacau sebati. Ketepikan.
3. Bila pasta dah masak, simpankan 4 sudu besar air rebusan spaghetti. Kemudian, tapis spaghetti utk buangkan lebihan air tersebut. 
5. Air rebusan yg disimpan tadi bolehlah dituang semula kedalam spaghetti dan masukkan sekali sos basil tersebut kedalamnya. Gaul sehingga sebati. Siap untuk dihidang bersama parmesan cheese diatasnya.

ENJOY!

4 comments:

anna said...

Salam iskandar. Bole tk panggl nama tu?? Huhu... Sedapnye. Dah abes?? Nak try la. Mcm senang je. Makasih kongsi resepi. Makcik suke la resepi ni.

i'mNOTmasterchef said...

wslm. hihi
pastikan cik anna suke herba2 ni taw.
Kalau kurang minat,
mmg rase kurang sedap kot.
sebab herba semata2. hihi
Tp bg sy ok lah sebab sy suka herba2 italy ni. :)

anna said...

Suke2 esp anak bujang sya. Dia suke sayur n herb2 ni. Selalu tgk kat tlc n depa guna pine nut tp tk sempat nk salin. Ni sya kopiket ye. Bkn ni je sya nak kopiket, byk lg bila sya selongkr dapur awk ni. Dah msuk list resepi 131 larvr cake. Mesti try. Makasih share.

shawatul akma shahira mohamad tarmizi said...

First time dgr daun basil tu.. Haha.. Mcm org kuno dok dlm gua pula sy ni... Slalu tgok kwn order pasta yg mcm ni tp xbrani nk try sbb hijau... Hahaha... Btw tks share resipi ni...