Tuesday, July 24, 2012

Resepi 123 : Spaghetti Aglio Olio


Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera

Hari ni agak malas nak masak lauk bagai.
Sebab esok exam final ade lagi.
-.-"
So, ini jelah yg mampu nak buat utk iftar hari ni.


ABM dapat resepi dari resepimingguini
Tapi, ABM xdelah guna semua bahan2 yg dy guna.
Adelah bahan yg xde tu ABM skip je.
Tapi bahan2 utamanya still digunakan.


Sesape yg nak buat menu ringkas ni,
jom tgk bahan2 yg digunakan.


BAHAN BAHAN
(2 orang)

150g-200g spaghetti - rebus ikot arahan pada package
1/2 biji bawang holland (bwng besar warna kuning) - didadu kecil
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1/2 biji capsicum - apa2 warna yg suka
1/2 sudu kecil basil flakes
1/2 sudu kecil chili flakes
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 biji tomato cherry - dibelah dua
1 mangkuk kecil seafood - nk guna satu jenis pon boleh
garam secukup rasa
minyak zaitun - ABM tak guna extra virgin olive oil sbb terlalu kuat baunya

CARA CARA
1. Rebuskan spaghetti ikot arahan pada paket. Bila dah masak, toskan dan sejukkan spaghetti guna air paip. Selepas itu, lumurkan dengan minyak zaitun.
2. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar dan putih sehingga layu. Kemudian, masukkan capsicum dan seafood. Kacau sehingga seafood hampir masak.
3. Masukkan chili flakes, serbuk lada hitam, basil flakes dan garam secukup rasa. Gaulkan. MAsukkan pula spaghetti tadi. Gaul sebati. Kemudian, masukkan cherry tomato kedalamnya. Gaul sebati dan siap!

*boleh tuang lagi sikit olive oil, chili flakes dan serbuk lada hitam semasa dihidangkan*

ENJOY!

9 comments:

~mi + ny~ said...

simple and looks really delicious! buleh sy try masak untuk berbuka puasa nanti..thank you for sharing the recipe :)

i'mNOTmasterchef said...

hihi.
most welcome.
^^

snuMun said...

dlm bnyk2 pasta, sy suka bolognaise dgn aglio olio je.hehe..

anyway, goodluck xm! ^__^

i'mNOTmasterchef said...

kan.
walaupon simple, tp sedap jgk lah.
hihi

thanks ye snuMun! :)

Megat Shah said...

kemainn olio anglio... eh kalau letak oregano oke ke? ganti basil

radz kaber said...

sound simple, looks like easy to prepare it.. for me to try..

www.mnmforlife.blogspot.com

Anonymous said...

tq abm resepi ringkas mudah ni. Harini iftar dgn aglio olio je hihi

Anonymous said...

abm tolong buat resepi laksa siam plissss

Raidah S said...

Assalammualaikum!

Terima kasih sebab share resepi ini.

Haih.

Menarek tertarek..

Kena cuba juga nanti~

-raidah-
www.blograidah.com