Saturday, July 7, 2012

Resepi 108 : Pavlova


Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera

Hari ni aku buat Australian dessert
or New Zealand dessert?
Mana2 pon boleh lah.
hihi.


ABM rujuk from blog Che Mat
Bahan2 nk buat pavlova ni mudah je.
Tak susah mana pon.
Cuma masa bakar bende ni je lama.
tapi, ok lah.
sesuai dengan keenakkan dessert nih.

Actually ni my first pavlova.
Ade part yg tak puas hati.
Kene cuba lagi nanti nih.
hihi

Actually kalau pavlova ni if xde berry mmg tak sah.
tapi, sekarang musim strawberry dah abes.
Musim cherry pulak skrng nih.
Sbb tu la bubuh je cherry kat atas tu
hihi

Untuk pengetahuan, pavlova ni dessert yg manis.
So, kalau nk bubuh buah2 kat atas tu,
pastikan yg masam2 sikit
baru balance rasanya.
ABM buat saiz agak kecil berbanding Che Mat buat.
So, ade dikurangkan dari segi berat bahan.
Tapi, bahan2 tetap sama.

BAHAN BAHAN
18cm

3 biji putih telur
1/2 cawan gula halus
3/4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil vanilla essence
1/2 sudu kecil cuka makanan

Topping
80ml whipping cream
hirisan buah kiwi, mangga, dan cherry
(nak guna buah2 kegemaran pon okeyy)

CARA CARA

Panaskan oven 180c

1. Putar dengan tahap maksima putih telur sehingga berbuih. Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit gula. Putarkan lagi sehingga kental dan berkilat. 
2. Masukkan tepung jagung yg diayak. Kaup balik adunan sehingga sebati. Kemudian, masukkan cuka dan vanilla essence. Kaup balik lagi.
3. Lukiskan bentuk bulat diatas baking paper. Kemudian, terbalikkan baking paper tersebut. Gunakan bayangan bulatan yg dilukis sebagai guide. Letakkan adunan putih telur didalam bulatan tersebut. Spread kan dan kemaskan sikit adunan. Kalau nak nampak classic, tak pyh kemaskan pon takpe. :)
4. Turunkan suhu oven kepada 130c dan bakar sehingga 80 minit. 
5, Bila dah selesai, bukak sedikit pintu oven dan biarkan pavlova sejuk dalam keadaan begitu.
6. Biasanya, lau nak buat pavlova ni, buat sehari sebelum majlis. Bila dah betul2 sejuk baru letak cream atas tu. Untuk cream, pukul whipping cream sehingga kental. Jgn terlebih pukul, nanti cream pecah. Letak atas pavlova dan letak juga diatasnya buah2an pilihan.
Siap!

ENJOY!

8 comments:

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

best nya.. nie blog masakan ke? kalo yer, hana pasti follow. give me a respon yea?

i'mNOTmasterchef said...

yup. ni blog masakan. :) sekadar berkongsi. ^^

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hana da follow blog awk:) coz tertarik pada resepi. thanks folo hana jugak

i'mNOTmasterchef said...

most welcome! :)

-kura- said...

mohon masak rojak lepas ni

i'mNOTmasterchef said...

takde bahan sgt nak buat rojakk.
huhu.
tunggu balik malaysia lah baru buat.
hihi

hasu said...

cepat2 biskut raya !

i'mNOTmasterchef said...

biskut raya tak mmpu nak buat kat jepun lah hasu. hahaha