Monday, May 7, 2012

Resepi 52 : Daging Panggang bersama Kentang Lenyek Cendawan


Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera

Tekak aku hari ni tetibe nak makan makanan western.
Cari punya cari, terjumpelah resepi kat
tapi, aku buat cara aku lah.
Resepi tu just guide je.
Bahan2 lau xde tu aku skip.
So, terjadilah resepi buatan aku sendiri.
HAHA


BAHAN BAHAN

daging panggang
200g daging batang pinang
1 sudu kecil oregano kering
2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada 
2 sudu kecil minyak zaitun (virgin olive oil)
secubit garam
Tali untuk ikat daging (yg sesuai digunakan dlm oven)


sos
1/2 biji bawang holland
1 biji bawang putih
2 batang daun rosemary
Jus Daging (jus dari daging after panggang)
200ml air panas + 1 kiub pati ayam
1/2 tin tomato cincang
1/2 sudu kecil tepung jagung + sedikit air


kentang cendawan
1/4 biji bawang holland -didadu
6 batang cendawan butang -didadu
2 biji bawang putih -didadu
1 sudu kecil serbuk oregano
3 biji kentang -didadu
1 kuib pati ayam - dihancurkan
serbuk lada hitam -secukup rasa
2 sudu besar salad dressng (apa2 yg suka)
sedikit minyak

CARA CARA

daging panggang
1. Ikatkan daging. Perapkan daging dengan olive oil, lada hitam, oregano, serbuk lada, garam selama 1 jam.
2. Panaskan oven 180c.
3. Didalam frying pan / kuali panggang, panggangkan ayam seketika sehingga luaran daging kekuningan. Buat side by side. Kemudian, Letakkan didalam oven selama 15 minit.
(Kalau ikot cara ni, daging pada keadaan medium rare. Aku kurang minat. So, after aku potong daging, aku masak dalam pan jap.)

sos
1. Didalam saucepan, masukkan sedikit minyak. Kemudian, masukkan bawang holland dan putih. Masak sehingga keperangan. Kemudian, masukkan daun rosemary sehingga naik bau.
2. Masukkan jus daging, air pati ayam dan tomato cincang. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung. Masak sehingga kuah agak pekat. Tapiskan.

kentang cendawan
1. Masukkan kentang didalam periuk dan biarkan sehingga kentang lembut.
2. Sementara kentang lembut, Didalam kuali, masukkan sedikit minyak. Tumiskan bawang holland dan putih kemudian masukkan cendawan. Gaul sehingga masak.
3. Lenyekkan kentang dan letakkan serbuk pati ayam, tumisan cendawan, oregano, serbuk lada hitam dan salad dressing. Gaul guna spatula kayu sehingga sebati.

Siap! Bolehlah dihidang!

ENJOY!


4 comments:

Faizul Osman said...

nampak sodap lah makanan dia...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/05/kejutan.html

i'mNOTmasterchef said...

nyum2. sedap. :)

Izzati Tatie said...

owhhh resepi nak masak..bule try nie..thanx for sharing :)

i'mNOTmasterchef said...

ur welcome. try jgn x try. hihi