Sunday, June 1, 2014

Resepi 322 : Mango Lassi Cupcakes - so refreshing!

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


fuh! fuh! fuh! *gaya tiup habuk*
peh peh, berhabuk dah blog ni.
Sori lah ya. Bukan sengaja taknak update,
tp agak busy lah sikit.
Sesape yang follow ABM kat instagram tu ( @alifiskandar_abm ),
dia taulah yang ABM ni busy siapkan kek tempahan.
Walaupon tak banyak, tapi memandangkan
ABM ni bukan full time baker, so agak busy lah kan.
Siang pegi university,
malam pulak siapkan kek tempahan.
Sori sgt2 ya buat sesape yang tertunggu2
resepi dari ABM (ade ke? lol)


Okeylah, kali ni ABM buat Mango Lassi Cupcakes.
Resepi ABM tak rujuk mana2.
Cuma pakai resepi basic cakes yang ABM tau.
Malas nak search2 ni.
Guna jelah ilmu yang ada semaksima mungkin. gitu ayat!
Sebenarnya tekak ni mmg nak minum mango lassi,
Tapi tak best pulak kan nk update menu yg ramai orang dah tau.
So, ABM pon terpikir nak buat cupcakes jelah.
Simple je pon.
Nama je kekonon grand. haha
Cumanya ABM tambah salted Caramel Sauce kat atas kapkek ni
for extra special.
Kalau malas nak buat, tak pyh letak.
ABM letak sbb ade stok kat peti ais tu.
Okeylah, malas nak bebel pepanjang,
sesape yang rase nk ikut resepi ni,
ikutlah.
Sememangnya sedap! (ok puji diri sendiri)


BAHAN BAHAN
(12-15 cupcakes)

2 biji telur
1 cawan + 2 sudu besar gula kastor
1 1/2 cawan tepung gandum - ayak
1 1/4 sudu kecil baking powder
50ml plain yogurt
beberapa titik pewarna kuning
70g isi mangga - dikisar
1/2 cawan minyak sayuran
sedikit garam

Simple frosting
200ml non dairy whipping cream
5 sudu kecil gula kastor (ikut citarasa)
beberapa titik pewarna kuning
extra potongan mangga untuk hiasan

or gulalah resepi frosting yg digemari


CARA CARA
1. Untuk cupcake, panaskan oven 180c
2. Pukul gula dan telur dalam mangkuk sehingga pucat dan gebu lebih kurang 2 minit.
3. Masukkan tepung, baking powder, garam, plain yogurt, isi mangga dikisar, pewarna kuning, minyak dan pukul sehingga sebati lebih kurang 30 saat. Jangan overmix ya! kalau dah sebati terus stop.
4. Bahagikan adunan kedalam bekas cupcakes. Bakar didalam oven selama 15-20 minit atau sehingga cupcakes masak. Sejukkan diatas redai sebelum diletak frosting.
5. Untuk frosting, masukkan kesemua bahan kecuali potongan mangga kedalam mangkuk. Pukul sehingga kental. Hiaskan diatas cupcake bersama potongan mangga. ABM letak juga salted caramel sauce for extra special.

*ABM korek kat bahagian tengah cupcake, pastu masukkan isi magga dalam tu. kekonon mcm surprise lah gitu. hahaha*

ENJOY!
Salam Syaaban!

2 comments:

Mai Has said...

sekarang ni tgh musim mangga.murah2 je mangga.mmg sesuai buat resipi ni!:-)

Honey said...

Alif,

Rajin nya la hai you ni!