Sunday, January 12, 2014

Resepi 303 : Rojak Mee ala Perantau

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera


Alhamdulillah,
hari ni ABM buat menu rojak mee.
Memang favourite ABM nih.
Idea nak buat rojak mee ni datang
bila ternampak kawan abm pos dy makan rojak mee
kat Malaysia.
Sangat terliur ye bila tengok gamba tu dengan kuah
rojak mee ni yang melimpah.
Dan syukur diberi kesempatan
untuk buat rojak mee ni kat Jepun.


Oh, sebelum terlupa, nak minta maaf sangat2
sebab dah lama tak bersiaran kat blog ni.
Baru2 ni ABM menerima tempahan kek
oleh kawan2 kat jepun ni.
So, mmg tak ada masa nak update dan membebel 
kat sini.
Tapi, ABM belum lagi lancarkan nya secara rasmi.
Memandangkan akhir bulan ni dah nak final exam,
pastu, after final exam, ABM akan balik malaysia,
memang tak best lau nak lancarkan sekarang.
In sha Allah, after ABM balik semula ke jepun around
pertengahan bulan 3 nanti,
ABM akan lancarkan secara rasmi
ABM Petit Sweets Factory dan ambil
tempahan yang mana ABM mampu dalam 
satu2 minggu nanti.
Kat sini ABM sertakanlah sekali logo rasmi
ABM petit sweets factory tu.
Sambil2 membantu kawan2 kat jepun ni
mencari kek yang halal kan,
apa salahnya berniaga kecil2an.


Habis cerita pasal tempahan and so on,
sekarang nak cerita pasal resepi ni.
Untuk resepi ni,
ABM rujuk di blog secuitrasaumiejazz
Main part nak buat rojak mee ni adalam sos nya.
Dan semestinya kene ada Mee!
Untuk sayur2 dan filling yang lain,
boleh la bubuh apa yang best.
ABM malas nak buat jemput2 utk rojak mee ni.
Asal boleh je la kan.
Kalau rajin, boleh la buat sekali dengan jemput2 nye ya.
Untuk cara penyediaan sos kacangnye tu,
ABM buat cara ABM sendiri sebab 
ABM tak berapa jelas dengan cara yg ditunjukkan kat blog tu.
So, ABM bpun buatlah macam masak kuah kacang haha.
Kalau ikut resepi kat bawah ni,
kuah kacangnya agak banyak,
jadi kalau nk mkn utk 1-2 orang tu,
bolehla separuhkan adunan.
Kalau mmg suka nak tambah2  dan
korang mmg suka kuah rojak ni,
boleh la ikut ja sukatan kat bawah.



BAHAN BAHAN

kuah rojak
500g keledek - direbus dan dilecek halus
1 1/2 sudu besar udang kering - direndam dan ditoskan
200g kacang tanah - disangai dan dikisar halus
10-15 tangkai lada kering - direndam air panas
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar (ABM 1 biji bawang kuning)
1 liter air
1/4 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula (ABM guna gula merah+gula biasa) - ikut citarasa
sedikit garam

bahan sampingan
mee kuning secukupnya
taugeh
timun
tauhu
telur rebus
daun salad
fishcakes
dan apa2 yang difikirkan sesuai


CARA CARA

kuah rojak
1. Kisarkan udang kering, lada kering, bawang besar, bawang putih sehingga halus.
2. Panaskan minyak (jumlah minyak kne bnyk sikit sebab nak masak sambalnya dulu), masukkan bahan kisar. Kacau dan masak sehingga terbit minyak dan garing.
3. Masukkan keledek yang sudah dilecek dan kacang tanah. Gaul sebati. Kemudian, masukkan air dan kacau sebati.
4. Kacau dan reneh sehingga mendidih. Kemudian, masukkan air asam jawa, gula dan garam. Gaul dan masakkan sehingga mendidih lagi. Rasa kuah, jika terkurang apa2, boleh tambah gula, garam atau air asam jawa.
5. Bila kuah dah memekat, dan rasa dah ok, matikan api dan sedia dihidang. Boleh dimakan dengan bahan2 sampingan. (mee kuning hendaklah dicelur didalam air panas bersama sedikit garam dan toskan)

p/s : Kuah akan lebih sedap jika dimakan keesokan harinya. That's what i did! Super delicious!

ENJOY!


4 comments:

Umie Jazz said...

Assalamualaikum ABM ..sedapkan kuah rojaknya..tambah sedap dimakan keesokkan arinya...tkasih kerana mencuba.Resepi asal dari mamak haji..Uj cuma kongsikan jer...=)

Umie Jazz said...
This comment has been removed by the author.
Gee® said...

Bestnyaaaaa....

cheq da said...

Enjoy abm..ok lah dh ambik tempahan..abm memang pandai buat kek so apa salahnya bantu kwn2 cr yg halal tambah2 di perantauan kan..god luck abm