Wednesday, October 31, 2012

Resepi 158 : Homemade Chicken Nuggets

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera

Hari ni ABM buat menu simple
Memang mudah nak buat
Bukan saje mudah tapi
sgt sedap!
(ceh, puji diri sendiri nampak.. haha)


Mase jamuan hari raya haji yg lepas
ade sorang akak ni buat menu nugget ayam
Memang sedap lah
ABM ade jugak tanya2 resepi yg akak tu guna
Korek punya korek
dapat jugaklah resepi ni
Thanks ye Kak Ami for the recipe.
hihi


Malas nak membebel banyak
sebab esok ade test
So, jom tgk resepi camna
nak buat nugget ayam ni


BAHAN BAHAN
(11-12 ketul bergantung pada saiz)

250g ayam cincang
2 1/2 sudu besar mayonis
2 sudu besar breadcrumbs
garam dan lada hitam secukupnya
breadcrumbs secukupnya -  untuk salut luar
minyak untuk menggoreng 

CARA CARA
1. Satukan ayam cincang, mayonis, breadcrumbs, garam dan lada hitam. Gaul sebati.
2. Ambil sedikit adunan dan buat bentuk seperti nugget. ABM buat bulat je. Golek kan diatas breadcrumbs sehingga bersalut keseluruhannya. Buat sehingga habis.
3. Goreng deep fry sehingga keemasan diluarnya. Angkat dan toskan. Siap!

ENJOY!

5 comments:

Iman Wildan said...

nuggets sedap..lg healthy kalo buat sdri drp beli siap which the manufacturers biasanya akan kisar segala daging ayam, lemak ayam, dan mcm2 lg. (pengalaman kakak msa dia praktikal dkt kilang proses ayam =P) btw, cawan dua bijik tu cantik..hehe..byk2 tgok tu yg attracted..=)

i'mNOTmasterchef said...

tu lah. mmg lg sihat lah kalau buat sendiri. :D

Yg cawan tu baru beli aritu sbb ade jualan murah. haha

~nasinia~ said...

korek ke?? haha... sedap2... :)

i'mNOTmasterchef said...

hihi.
mestilah. :D

cheeze maz said...

Salam Ziarah....

sabar ya, sedapnya nugget... anak2 akak suka makan nugget dengan sos cheese.... jemput ke blog akak di http://cheezemaz.blogspot.com, manalah tahu nak mencuba serbuk cheese CHEEZE MAZ yg bila dicampur dgn air panas menjadi sos sesedap cheeze wedge, KFC. Jemput juga komen resepi2 akak yg x seberapa tu