Sunday, July 1, 2012

Resepi 100 : Yogurt with Honey trifle


Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera

Untuk hidangan dessert,
aku buat menu nih.
Sebenarnye takdelah rancang nak buat nih.
Tapi, bile tgk bahan2 kat dapur tu still tak terusik,
terus ade idea nak buat dessert simple nih.


Memang cepat lah nak buat.
Sedap dan sihat jugaklah.
hihi


BAHAN BAHAN
(3 cawan kecil)

250ml plain yogurt
100ml whipping cream
2 sudu kecil madu setiap cawan
1 mangkuk kecil cornflakes
1/2 sudu kecil blueberry jam setiap cawan (optional)
chocolate yang dihiris halus secukupnya

CARA CARA

1. Didalam mangkuk, pukul plain yogurt dan whipping cream sehingga sebati. Kemudian, masukkan sedikit hirisan chocolate didalamnya. Pukul sebati.
2. Didalam cawan, sudukan madu kedalamnya. Kemudian, tuangkan campuran yogurt tadi. Di atasnya pula, letakkan cornflakes secukupnya. Diikuti pula dengan hirisan chocolate dan blueberry jam. Buat juga didalam cawan ke2 dan ke3. 
3. Simpan sekejap didalam peti ais untuk lebih sejuk. Barulah boleh dimakan.
4. Cara makan pula hendaklah gaulkan dulu kesemua nya dengan madu sehingga sebati. Kalau tak kacau, nanti rase yogurt yg masam tu je. hihi.

ENJOY!

No comments: