Tips dan Info : Pie/Tart Doh
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Ehsan Google |
Salam Maulidur Rasul buat semua pengunjung dapur ABM
terutama kepada yang beragama islam.
Hari ni ABM tak buat menu yg gempak2
Tapi cuma nak kongsi satu info dan tips
macam mana nak buat pie doh
yang simple, senang,
dan yang paling penting bila dibakar
memang rangup!
Okeylah, resepi doh ni ABM rujuk
kat blog JoyOfBaking
Kalau ikut resepi kat blog tu,
boleh dapat 2 bahagian doh.
Jadi, ABM pon separuhkan jelah adunan doh tu
untuk menghasilkan satu biji sahaja.
2 hari lepas ABM ade buat apple frangipane tart
Tak sempat nak ambik gambar doh pie tu
So, ABM pon search la kat google
untuk dapatkan gambar.
Sorry ye kat tuan punya gamba
BAHAN BAHAN
175g tepung gandum
secubit garam
1 sudu besar gula
113g butter - yang sejuk dan dipotong kiub
beberapa sudu kecil air sejuk
CARA CARA
1. Masukkan tepung, garam, gula kedalam food processor dan kisar sebati. Kemudian, masukkan pula butter dan kisar sebati. Pada stage ini, adunan akan kelihatan seperti serbuk.
2. Masukkan satu sudu kecil air sejuk dan kisar sebati. Jika doh masih tidak berbentuk "crumble", masukkan satu sudu kecil lagi. Tambah air sehingga doh kelihatan seperti crumble. Bila digenggam doh, doh boleh dibentuk.
3. Keluarkan doh dan buat doh berbentuk bola dan wrapkan dengan plastic wrap. Rehatkan doh kedalam peti ais sekurang kurangnya satu jam. Nak rehatkan semalaman pon ok. Memang disarankan buat pie doh sehari sebelum menyediakannya.
ENJOY!
Comments
Nak tnya ABM guna food processor and oven yg mcm mna. Kat jepun ni bnyk betul pilihan. jd rambang mata. onegaishimasu.
sy guna FP harga around 4000yen cmtu. xmmpu nk beli yg memahal :D
converse
paul george shoes
nmd
air max 97
off white jordan 1
off white clothing
hermes belts for men
nike shoes
off white nike
kobe shoes
canada goose jacket
jordan 4
steph curry shoes
jordan shoes
calvin klein outlet
stephen curry shoes
yeezy
curry 5