Resepi 126 : Kuih Bingka Labu
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Hari ni untuk menu sampingan untuk iftar ABM buat kuih bingka labu.
Sebenarnya ABM guna labu lebihan hari tu.
Tak tahu nak buat apa lagi.
Terus ade idea nak buat menu nih.
Resepi nya ABM rujuk dari blog Che Mat
Memang simple lah.
Thank ye che mat!
^^
ABM dapat bnyk jugak untuk kuih ni.
So, bolehlah buat menu moreh after terawikh hari ni.
So, sesape yang nak buat untuk bagi kat kawan2 or
jiran2 sebelah rumah tu untuk iftar,
bolehlah guna resepi che mat nih ye.
BAHAN BAHAN
(9inci x 9 inci loyang segi empat)
450g labu - direbus dan dilecek
500ml santan*
5 biji telur*
200g tepung gandum*
180g gula halus*
1 sudu kecil vanilla essence
1/2 sudu kecil garam*
biji bijan secukupnya - untuk ditabur
sedikit mentega untuk sapu loyang
CARA CARA
1 Panaskan oven 200c.
2. Sapu loyang dengan sedikit mentega dan alas dengan aluminium foil. Lebihkan aluminium foil tu ya untuk senang dikeluarkan.
3. Didalam mangkuk, satukan bahan2 bertanda (*) dan whisk kan sehingga sebati dan gula larut. Kemudian, masukkan labu lecek dan esen vanilla.
4. Tuang kedalam loyang tadi dan taburkan bija diatasnya. Bakar selama 45-50 minit (ABM bakar 45 minit ja) atau sehingga permukaan kuih berkerak. Biarkan sejuk dahulu sebelum dipotong.
*ABM punya bingka tak perang sgt atasnya. HAHA.*
ENJOY
Comments
most welcome~
tak pe, esok boleh la cik sue beli labu.
hihi
Salam kenal jugak dari yamagata.
hihi
Sekali sekala belanja kawan2 makan2.
hihi
Masak2 ni pon cume hobi je.
^^
Yoroshiku onegaishimasu
:)