Resepi 288 : Keropok Lekor Perantau
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Beberapa minggu lepas,
ABM ade order keropok lekor ni
sbb ade la salah sorng family kat jpn ni,
buat perniagaan keropok lekor ni.
Dan harini, ABM rasa macam nak try buat sendiri.
ABM pon cari lah resepi kat internet.
Cari punya cari, rupanya kat blog FnF
ade buat menu ni.
Rupanya takdelah rumit mana nak buat.
Cumanya, kita kene agak2 jumlah tepung yg digunakan.
Dan ABM buat separuh daripada resepi asal.
Sbb macam banyak je kalau buat ikut resepi sebenar.
hihi.
Walaupon rasanya tak 100% macam kat mesia,
tapi, boleh lah nak ubat rindu kat mesia tu kan.
So, Sesape yang nk try buat sendiri tu,
bolehlah rujuk resepi kat bawah.
BAHAN BAHAN
(ABM buat 1/2 adunan je)
3 cawan isi ikan kembung a.k.a あじ (lebih kurang 6 ekor)
2 ulas bawang putih- ditumbuk halus
2 1/2 cawan tepung ubi kentang (片栗粉) - bergantung pd keadaan
1/2 cawan tepung gandum -
garam dan serbuk perasa secukupnya.
air - bergantung jumlahnya
CARA CARA
1. Ikan hendak direbus dan diambil isi serta diasingkan tulang.
2. Kisar isi ikan dan masukkan kedalam mangkuk. Gaul bersama garam, bawang putih serta serbuk perasa.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung ubi dan sedikit air. Tepung ubi dan tepung gandum hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit dahulu. Jika terlalu lembik, tambah lagi tepung. Uli sehingga doh benar2 boleh dibentuk.
4. Bentukkan memanjang seperti keropok lekor. Besar ke kecik, ikut suka ya.
5. Panaskan periuk dan tuang sedikit minyak didalamnya dan biarkan mendidih.
6. Masukkan keropok lekor yg sudah dibentuk tadi dan rebus sehingga timbul. Kemudian, bila dah timbul, biarkan lagi 3-5 minit supaya bahagian dalam keropok lekor dimasak sekali. Toskan dan biarkan sejuk.
7. Bila dah sejuk, potong serong dan goreng dalam minyak panas sehingga garing.
8. Bolehlah cicah ikut sos kegemaran. ABM memang suka cicah dengan sambal kicap! Sambal kicap favourite ABM! hihi
ENJOY!
Comments
ala, lgpon ni versi tipu2 nye kopok lekor. haha. so, agak mudah lak caranya :D
www.alknutriton4life.blogspot