Resepi 285 : Keledek Goreng Rangup
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Untuk juadah minum petang,
ABM sediakan keledek goreng ni.
Tersangatlah rindu nak makan
keledek goreng mesia.
Terus beli keledek jepun ni.
Memandangkan dah masuk autumn,
so, banyak la jugak kedai2 yang jual kedelek ni.
Untul resepi,
ABM rujuk dari blog Che Mat.
Memang rangup lah.
Suka sangat!
Thanks ye che mat.
Dan sebagai orang johor,
semestinya makan bende2 yang goreng camni
dengan sambal kicap.
Ade la kawan dari negeri lain nampak pelik
bila ABM makan dengan sambal kicap.
hahaha.
Tu namenye variety of malaysia.
tak semua makan bende yang sama. kan?
Ok lah, kat bawah ni ade resepinya.
BAHAN BAHAN
Keledek secukupnya
1 cawan tepung beras
1 biji telur
secubit soda bikarbonat
garam secukup rasa
pewarna kuning sedikit
air secukupnya (lebih kurang 1 cawan)
sambal kicap
20 biji cili padi (ABM guna 10 je)
2 ulas bawang putih
2-3 sudu besar gula
kicap secukupnya
sedikit air jus asam jawa
CARA CARA
keledek goreng
1. Keledek dihiris mengikut citarasa. Basuh bersih.
2. Untuk adunan tepung, satukan tepung beras, telur, soda bikarbonat, garam dan air. Gaul sebati. Kemudian, masukkan pewarna dan gaul rata. Rehatkan 20 minit sebelum digunakan.
3. Bolehlah digoreng keledek tersebut sehingga perang keemasan.
sambal kicap.
1. Tumbuk cili, gula dan bawang putih sehingga hampir lumat. Kemudian, masukkan kedalam mangkuk.
2. Masukkan kicap dan gaul rata. Kemudian, masukkan jus asam jawa dan rasa. Ikut citarasa ya.
ENJOY!
Comments