Resepi 276 : Rustic Pear Tart
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Alhamdulillah hari ni
hari pertama masuk sekolah bagi sesi
sem ke 2 tahun ke 3 di Jepun ni.
Kelas tadi pulak ade satu je,
so, terfikir nak buat tart yang
simple lagi mudah ni.
Resepi ABM buat ikut suka je.
Sebab buat tart ni lebih kurang je
macam buat apple tart.
Cuma kali ni guna buah pear.
So, sesape yang nak cuba,
boleh la try resepi dibawah.
BAHAN BAHAN
Pie Doh
Filling
2 biji buah pear - dibuang kulit dan dipotong nipis
1/2 biji jus lemon
2 sudu besar gula perang
1 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis - ikut citarasa
2 sudu besar tepung gandum
Bahan Lain
Sedikit butter yang dicairkan
Sedikit gula perang
Sedikit butter yang dicairkan
Sedikit gula perang
CARA CARA
1. Doh yang sedia di canai hendaklah dikeluarkan dari peti ais. Canai selebar yang boleh. Pastikan papan canai ditabur sedikit tepung untuk memudahkan kerja.
2. Alihkan doh yang dicanai diatas loyang leper untuk dimasukkan kedalam oven.
2. Didalam mangkuk lain, masukkan kesemua bahan filling. Gaul rata.
3. Susun pear diatas doh. Pastikan ada ruang dibahagian tepi doh utk dilipat. Lipat bahagian tepi doh.
4. Bahagian doh yang dilipat tadi hendaklah disapu dengan butter. Kemudian, ditaburkan gula perang disekeliling doh.
5. Panaskan oven 180c. Bakar didalam oven selama 50-55 minit. Bergantung pada oven masing2.
6. Biarkan sejuk diatas redai sepenuhnya sebelum dipotong. Enak dimakan bersama vanilla icecream.
ENJOY!
4. Bahagian doh yang dilipat tadi hendaklah disapu dengan butter. Kemudian, ditaburkan gula perang disekeliling doh.
5. Panaskan oven 180c. Bakar didalam oven selama 50-55 minit. Bergantung pada oven masing2.
6. Biarkan sejuk diatas redai sepenuhnya sebelum dipotong. Enak dimakan bersama vanilla icecream.
ENJOY!
Comments
tp ABM mmg suka buat tart jenis free style ni. Mmg mudah sangat. dan xdelah doh yang membazir.
:)