Resepi 143 : Spaghetti with Pesto
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Untuk hari ni, ABM masak menu italy.
Sangat simple dan sihat *kot*.
ABM dapat resepi ni from Laura Vitale.
Suke sgt tgk video cooking dia kat youtube.
Menu2 yg dy buat kebanyakannya simple.
Bolehlah jenguk2 video dy kalau yg ade mase tu ye.
Tak rugi tambah ilmu kan.
Berkaitan dengan menu ni,
ABM rase makna Pesto tu ialah Basil Sauce kot.
Sebabnya just guna basil dan kisar dgn bahan2 lain.
Rasenye pulak garlicy basil camtu.
Kalau sesape yg minat italian cuisine mcm ABM ni boleh la try.
Rase sgt fresh sbb guna basil yg fresh.
BAHAN BAHAN
(3-4 orang)
300g spaghetti
1 cawan fresh basil
50g pine nuts (ABM guna cashew nuts) - dipanggang seketika
1 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil lemon zest
1/2 sudu besar lemon juice
1/4 cawan extra virgin olive oil (tambahkan lagi 2 sudu besar camtu)
3 sudu besar Parmiggiano Reggiano cheese (ABM guna parmesan)
garam dan black pepper sebagai perasa
CARA CARA
1. Rebuskan spaghetti ikot arahan di belakang bungkusan. Rebus bersama garam dan minyak zaitun.
2. Untuk sosnya, didalam food processor, masukkan daun basil, kacang, bawang putih, lemon zest, lemon juice, garam dan black pepper. Kisar sehingga halus. Masukkan pula extra virgin olive oil dan kisar sekali sehingga sos pekat. Tuangkan kedalam bekas dan masukkan cheese dan kacau sebati. Ketepikan.
3. Bila pasta dah masak, simpankan 4 sudu besar air rebusan spaghetti. Kemudian, tapis spaghetti utk buangkan lebihan air tersebut.
5. Air rebusan yg disimpan tadi bolehlah dituang semula kedalam spaghetti dan masukkan sekali sos basil tersebut kedalamnya. Gaul sehingga sebati. Siap untuk dihidang bersama parmesan cheese diatasnya.
ENJOY!
Comments
pastikan cik anna suke herba2 ni taw.
Kalau kurang minat,
mmg rase kurang sedap kot.
sebab herba semata2. hihi
Tp bg sy ok lah sebab sy suka herba2 italy ni. :)