Resepi 141 : Cinnamon Butter Rolls
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Utk sarapan, ABM buat roti yang mudah ni.
Lagipon, semalam breadmaker yg ABM tempah dah sampai.
So, tak payah lagi nak bersusah payah nk menguli.
Nak buat slice bread pon boleh dalam tu.
Okeylah, actually resepi ni resepi roti butter rolls je
Cuma ABM je yang memandai tambah cinnamon dalam tu.
Maklumlah, ABM ni mmg suka cinnamon.
Memang sedap!
ditambah lagi dengan butter rolls ni.
Berganda sedap!
hihi
Tapi, sesape yg tak suka cinnamon tu,
just skip je bahan tu.
Tetap sedap.
ABM dapat resepi from buku resepi yg didatangkan
bersama breadmaker tu.
Saje je nak try2 kan.
Jakun sikit pakai bende alah ni.
haha.
Roti ni enak dimakan time sarapan or minum petang.
Sambil2 tgk tv tu kan.
Sedap jugaklah kalau mengunyah roti ni.
hihi
BAHAN BAHAN
(ABM dapat 10 biji)
4g yeast
260g tepung roti
20g gula (kalau yg tak letak cinnamon, lebihkan sikit)
secubit garam
40g butter
23g telur (dipukul seketika dahulu)
140 air (kalau tak guna breadmaker, pakai air suam)
2 sudu besar susu tepung
filling
3 sudu besar cinnamon
3 sudu besar gula
glaze
lebihan telur tadi
1 sudu besar air
CARA CARA
Panaskan oven 180c
1. Untuk yg ada breadmaker, masukkan kesemua bahan kedalam breadmaker ikot arahan. Kalau breadmaker yg ABM guna ni, dimulakan dengan air, lepas tu barulah bahan kering dan diakhiri dengan yeast. Pilih butang dough dan tunggu sampai siap dan biarkan doh naik. Masa utk menguli dan memerap ni ikot breadmaker masing2.
2. Untuk yg tiada breadmaker, didalam mangkuk kecil, masukkan air suam, gula sedikit dan yeast. Tunggu sehingga yeast aktif (berbuih). Satukan bahan2 lain kedalam mangkuk besar. Gaul sebati. Kemudian, masukkan yeast yg aktif tadi kedalam adunan. Uli sehingga menjadi doh yg sempurna. Setelah itu, tutup doh dan biarkan doh naik selama 45 minit.
3. Satukan cinnamon dan gula. Ketepikan. Kemudian bahagikan doh kepada 10 bahagian kecil dan bentukkan bulat. Kemudian, ikot step dibawah :
buat bentuk seperti segi tiga
Masukkan filling dan ratakan. Pastikan filling diletakkan ditgh2 sahaja. Jangan terkena pada side. Sapukan sedikit air di bahagian side doh sebelum dilipat untuk digam.
Gulung kemas dan letakkan didalam tray pembakar
4. Setelah selesai semua, perap lagi doh selama 30 minit atau doh kembang 2 kali ganda sebelum dibakar.
5. Satukan lebihan telur tadi dan air. Sapukan diatas roti tadi. Kemudian, bakar didalam oven selama 20 minit atau sehingga keperangan.
ENJOY!
Comments
Rajin2 lah singgah sini.
hihi
:p
http://my-mintroom.blogspot.com/
saya tinggal jejak nanti saya datang lagi ya,,,,
ahahaha. baru2 ni agak rajin la jugak. hihi
kat sini lebih kurang 300 camtu. Tak tau lah mahal ke x sbb tak penah tgk harge kat malaysia. hihi
singgah2 la selalu. hihi
Thanks cik coz singgah blog ABM ni. :)
MMg mudah kerja uli menguli kalau ade BM tu. hihi.