Resepi 316 : Sirap Bandung Cincau Cupcakes - ABM`s signature cupcakes?
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Haaa, mesti terkejut kan tengok nama
cupcakes ABM kali ni.
Memang satu kelainan sikit ABM nk ketengahkan
dalam resepi kali ni.
Ada lah unsur2 Malaysian dalam
resepi ABM kali ni kan.
Bila ABM google,
tak ada lagi rasanya yang buat cupcakes
perasa Bandung Cincau ni.
So, ABM claim as my signature cupcakes ley x?
hahahaha.
Sebenarnya nak bawak manisan untuk makan2
serta picnic dibawah pokok sakura.
Haritu ade order cincau.
Tup2 terus dapat idea nak buat cupcakes sirap bandung ni.
Alhamdulillah, mendapat good feedback dari
kawan2 yang rasa cupcakes nih.
Experiment menjadi akhirnya. Alhamdulillah.
So, kat sini ABM adelah nak kongsi resepi
untuk buat cupcakes nih.
Tak rugi cuba tau.
Bila makan, macam tengah minum sirap bandung cincau je!
hihi
BAHAN BAHAN
(12 +/- cupcakes)
Rose Cupcakes
6 sudu besar butter
1 cawan gula kastor
1/4 sudu makan garam
1 sudu kecil vanilla extract
1 1/4 sudu kecil esen rose
2 biji telur
1 1/4 sudu kecil baking powder
1 1/3 cawan tepung gandum
3/4 cawan susu segar
Sirap Bandung Frosting
200ml non diary whipping cream
2 sudu besar ibu sirap rose
3 sudu besar susu pekat
4 sudu besar gula kastor - ikut citarasa
50g cream cheese
Cincau dipotong dadu secukupnya
CARA CARA
Rose Cupcakes
1. Didalam mangkuk, masukkan butter, gula, garam. Putar sehingga kembang dan pucat lebih kurang 5 minit.
2. Masukkan esen vanilla dan esen rose. Putar sebati.
3. Masukkan pula telur satu persatu dan putar sebati.
4. Satukan tepung dan baking powder didalam mangkuk lain dan ayakkan.
5. Masukkan adunan tepung dan susu berselang seli. Tepung-susu-tepung-susu-tepung. Gaul sebati. Jangan overmix adunan ya.
6. Tuangkan kedalam bekas cupcakes 2/3 penuh dan bakar didalam oven yang dipanaskan 180c selama 15-20 minit atau sehingga cupcakes masak. Bergantung pada oven masing2 ya. Sejukkan dahului sebelum difrostingkan.
Sirap Bandung Cincau Frosting
1. Didalam mangkuk, masukkan cream cheese, gula, susu pekat, ibu sirap dan putar sehingga berkrim.
2. Masukkan pula whipping cream dan putar sehingga kental dan mudah untuk dipaip.
3. Bolehlah difrosting cupcake nya dan taburkan cincau diatasnya.
4. Cincau hendaklah dikeringkan dahulu menggunakan kitchen paper. Kalau tak nanti frosting tak cantik.
ENJOY!
Comments
nnti cheq sue nak cuba la...tengok ke cuppies tu macam sedap aje
Macam-macam lah idea u ni kan! *Bravo*
pas ni leh bt perisa cendol lak..
hihihii...
Cake recipe is awesome. The frosting recipe tastes nice also! Only that I make it on 2 different occasions, 1st time buat frosting cream bole pipe, 2nd time buat, mcm cair pula. Tapi overall, best!
jordan shoes
supreme clothing
kobe shoes
canada goose jacket
jordan 4
steph curry shoes
jordan shoes
calvin klein outlet
stephen curry shoes
nike sb
bape hoodie
supreme clothing
kd shoes
off white clothing outlet
hermes birkin
bape hoodie
golden goose outlet
hermes