Resepi 293 : Banana Cream Cheesecake
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Kelmarin ABM ade buat cheesecake ni.
Memandangkan ada pisang kat rumah ni.
Daripada terbiar camtu je,
lebih baik buat something yang best.
Pikir punya pikir ABM pon buat keputusan
nak buat kek ni.
Resepi ABM rujuk dari resepi
Apple crumble cheesecake yang ABM buat haritu.
Dimana resepi yang asalnya ABM rujuk dari blog NI
So, alter punya alter, jadilah satu kek yang ABM beri nama
Banana Cream Cheesecake
BAHAN BAHAN
(loyang 20cm springform)
Base
180g biskut kegemaran
80g butter - dicairkan
Banana Filling
250g pisang - dipotong memanjang
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1/2 biji jus lemon
2 sudu besar gula kastor
Banana Cream Cheese
250g cream cheese - disuhu bilik
160ml non-diary whipping cream
4 sudu besar gula kastor
250g pisang terlebih masak - dilecek
5 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
Crumble
100g tepung gandum
50g mentega - disejukkan
1 1/2 sudu besar gula kastor
CARA CARA
Base
1. Kisarkan biskut sehingga halus. Masukkan mentega yang dicairkan dan gaul rata.
2. Tuang kedalam loyang dan ratakan. Masukkan kedalam peti ais sementara membuat bahan yang lain.
Banana Filling
1. Masukkan kesemua bahan2 untuk filling kedalam mangkuk. Gaul rata.
2. Susun pisang didalam loyang dengan sekata. Masukkan kembali kedalam peti ais sementara membuat bahan yang lain.
Banana Cream Cheese
1. Pukul cream cheese dan pisang yg dilecek sehingga berkrim. Masukkan pula gula dan pukul sehingga sebati.
2. Masukkan tepung dan pukul sebati. Kemudian, masukkan whipping cream dan pukul sehingga adunan sebati.
3. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu dan pukul rata. Tuang adunan kedalam loyang dan ratakan.
Crumble
1. Masukkan kesemua bahan crumble dan gunakan garfu, satukan bahan2 sehingga menjadi serbuk.
2. Taburkan didalam loyang berisi adunan tadi dengan sekata.
Penyediaan
1. Panaskan oven 150c. Balut dasar loyang dengan aluminium foil supaya air tidak masuk kedalamnya.
2. Masukkan loyang tadi kedalam bekas tahan haba yang lebih besar. Tuangkan air panas didalam loyang yang besar tadi.
3. Bakar selama 60-65 minit. Apabila selesai membakar, biarkan adunan didalam oven selama 1 jam. Setelah itu, masukkan cheesecake kedalam peti ais untuk semalaman sebelum boleh untuk dipotong.
ENJOY!
Comments
Memang selalu terbaikkk..selalunya siapa yg dpt mkn kek ni?
haa, ape lg.. jom buat kek ni. hihi.
skrng ni dah late autumn. Suhu pon dh makin jatuh skrng. x lama lg winter la pulak. adehh.
wsalam.. :) Tulah, mmg mkn smbil pejam mataaaa. :D
wslam.. kawan2 ABM lah yg jadi pengkritik tetap ABM kat sini.haha. Nak makan sorng mmg x mmpuu. :D