Resepi 176 : Kerabu Epal dan Lobak
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Untuk Dinner hari ni pulak
ABM tambah lagi satu dish
Kerabu Epal dan Lobak ni
Cara buat mudah.
Tp apa yang penting,
resepi ni tak perlu lah nak menumis bagai.
Cepat siap.
Resepi ABM rujuk dari blog Cik CT
Memang sedap lah.
Cuma ABM tambah guna lobak je.
Makan macam tu pon dah sedap.
Inikan pulak makan dengan nasi.
Memang tak pandang kiri kanan lah.
hihi
BAHAN BAHAN
1 biji epal hijau (Kat jepun ABM pakai 王林)
1 biji bawang besar (ABM guna 1/2 biji bawang holland) - didadu kecil
1 biji tomato (ABM tak letak) - potong dadu
1/2 biji lobak merah - dihiris panjang
4 biji cili padi (ABM guna cili biasa je)- dihiris bulat
Jus lemon/limau nipis/cuka /air asam jawa (ABM guna 1 1/2 biji jus lemon)
1/2 sudu kecil kerisik (Tak ada pon tak pe rasenye)
sedikit sos ikan
garam dan gula secukup rasa
sedikit udang kering - yg digoreng seketika dan ditumbuk kasar
CARA CARA
1. Hiris buah epal nipis2. ABM hiris panjang2. Kalau nak hiris besar2 sikit macam Cik CT buat pon ok. Kemudian masukkan kedalam air garam untuk mengelakkan epal teroksidasi (lebam).
2. Bila semua bahan dah siap, toskan epal tadi. Didalam satu mangkuk, satukan kesemua bahan dan gaul rata.
3. Jika rasa semua dah ok, siap dihidang!
*p/s : Epal kat jepun ni besar2. Pakai sebiji pon dah berbaloi. hihi
ENJOY!
Comments
vapormax
nike air max
hermes belt
yeezy boost 500
nike huarache
nike air max 97
nike react
yeezy shoes
moncler jackets